Oreionul

Tratamentul homeopatic al oreionului

Didier GRANDGEORGE, FREJUS, Franţa

MARTIE 2011-03-13

Maladie infantilă datorată virusului Ourlien, oreionul afectează, în principal, glandele parotide şi uneori pancreasul, meningele. Este înspăimântător mai ales pentru complicaţiile testiculare care provoacă teama unei sterilități ulterioare, dar această complicaţie este foarte rară şi se întâlneşte mai ales după pubertate. Vom vedea că homeopatia oferă soluţii care permit evitarea sechelelor păgubitoare. Medicina alopată propune evitarea acestei boli cu vaccinul ROR, dar există o necunoscută legată de durata protecţiei, ceea ce face ca adulţii vaccinaţi în copilărie să poată contracta această boală. Pe de altă parte este vorba de un vaccin viu care se poate reactiva, şi observarea vaccinului semnalează ca efect avers posibile orhite.

Simbolismul bolii:

Este vorba despre o boală care ţinteşte în principal sfera orală, deci cea care este în raport cu relaţia fuzională mamă copil. Expresia din franceză ”ca me gonfle” – ”asta mă inflamează”. Ori în stadiul oral al lui Freud, copilul nu vrea limite, nu vrea constrângeri.

Tratament alopatic

În medicina alopată se propun tratamentele simptomatice ale febrei şi ale durerii: antipiretice, antiinflamatoare.

Tratament homeopatic

Tratament preventiv:

Se poate prescrie o doză din nosodul PARAOTIDINUM în 15CH sau 30dh.

Tratament curativ:

La început este o febră arareori foarte mare şi o imflamare a glandei parotide deseori unilaterală care răspunde repede la trei remedii:

BELLADONNA 7CH sau 6DH 3 granule de 4 ori pe zi dacă copilul are sete: este remediul stadiului sadic oral, cu frica devorării, frică de câini, de clowni, de măşti. Ora debutului: 8:00-20:00.

APIS 7CH sau 6DH, 3 granule de 4 ori pe zi dacă copilul nu are sete. Este remediul refuzului vieţii în colectivitate, percepută ca un stup zgomotos şi periculos.

MERCURIUS SOLUBILIS: boala evoluează mai lent și mai puțin acut, ceea ce atrage atenţia este halena urât mirositoare şi salivaţia foarte abundentă. Pacientul transpira mult. Este vorba de multe ori de un copil precoce, agitat, care pune mâna (atinge) totul în jur.

Sub acţiunea acestor remedii boala se estompează rapid într-o zi sau două.

Complicaţiile

Pancreatita urhiană: Copilul începe să vomite şi îl doare burta, bea mult. Remediulpotrivit este PHOSPHORUS 15CH sau 15DH 3 granule de 4 ori pe zi. Repede totul va intra în normal.

Meningita urhiană:

Copilul se plânde de dureri de cap, vomită, prezintă o fotofobie şi o rigiditate a cefei. Este o meningită de multe ori begnină care nu necesită spitalizare şi care cedează rapid sub acţiunea a două remedii homeopate:

APIS 7CH sau 6DH, 3 granule de 4 ori pe zi dacă copilul nu are sete.

BRYONIA 7CH sau 6DH dacă copilul are o sete foare mare şi rămâne nemişcat în patul său.

Orhita urhiană:

Copilul şi deseori adultul se plâng de un testicul care este umflat şi dureros: marele remediu este PULSATILLA 7CH sau 6DH 3 granule de 4 ori pe zi. Este remediul pacienţilor care rămân legaţi în mod anormal de mama lor şi de lumea copilăriei, precum acei adulţi care îşi telefonează tot timpul mama şi nu pot deveni autonomi. Dacă acest remediu nu este suficient se va consulta, în repertoarul KENT, rubrica „imflamarea testiculelor în urma oreionului” „SWELLING TESTES FROM MUNPS” unde găsim în plus următoarele remedii: ABROTANUM, ARSENICUM ALBUM, CARBOLICUM ACIDUM, JABORDANI, MERCURIUS SOLUBILIS, NATRUM MURIATICUM, NUX VOMICA, PHOSPHORUS, RHUS TOXICODENDRON, STAPHYSAGRIA.

Concluzii

Oreionul este o maladie infantilă care se gestionează foarte bine cu homeopatie şi deci nu recomandăm vaccinul care nu este obligatoriu în Franţa. Dacă persistă o imunitate scăzută după episodul acut cu o oboseală rebelă trebuie să ne gândim la o doză de CARBO VEGETALIS 30CH sau 60DH.

Traducere din limba franceză; sursa: http://www.homeopathe.org/pdf/th_varicelle.pdf