Varicela

Tratamentul homeopatic al VARICELEI

Didier GRANDGEROGE, pediatru homeopat, FREJUS, Franța

MARTIE 2011-03-13

Boală infecțioasă provocată de un virus herpetic, varicela este o maladie infantilă cvasi obligatorie în copilărie când dă foarte puține complicații. După o perioadă de incubație de trei săptămâni apare o febră moderată și scurtă, urmând rapid o erupție cu macule roșii care se transformă rapid în vezicule care seamănă cu mici picături de apă așezate pe piele. Apoi conținutul veziculelor se tulbură și devine negricios, se usucă pentru a lăsa după 8 zile mici cicatrici. Uneori sunt afte în gură sau în vulvă la fetițe. Complicațiile posibile, dar rare, sunt suprainfecția cutanată, tusea (pneumonia variceloasă), excepțional cerebelite (vertijuri, ataxie). Acestea se întâlnesc la copiii imunodeprimați (de exemplu de tratamentele cu corticoizi).

Varicela conferă o imunitate bună și rareori se mai face o altă varicelă. Din contră, în timp, la contactul cu virusul se poate face o ZONA ZOSTER.

SIMBOLICA VARICELEI

Varicela permite ieșirea pe piele a toxinelor apărute din conflictele în raport cu stadiul ”ANAL” al lui FREUD. Între doi și cinci ani copilul trebuie să părăsească relația fuzională cu mama pentru a dobândi controlul sfincterelor, legea tatălui permițându-i viața în colectivitate.

TRATAMENT ALOPATIC

În cazurile grave se pot lua în considerare medicamente antivirale (ZOVIRAX), altfel se ia în considerare tratamentul simptomatic al febrei, dezinfecția cutanată. Antibioticele se iau în considerare în caz de suprainfecție.

TRATAMENTUL HOMEOPATIC

Prevenție: în timpul perioadei contagioase lucrurile se pot atenua luând 1 doză de VACCINOTOXINUM 15CH (sau 30CH).

Tratament curativ:

Măsuri de igienă: fără băi, dar cu dușuri. Se săpunește cu săpun de CALENDULA (gălbenele), se limpezește, se usucă, apoi se aplică pe bubițe o soluție apoasă de Eosine 2%.

RHUS TOXICODENDRON 7CH sau 14DH:este primul remediu care se dă sub formă de granule, de 4 ori pe zi în primele două zile. Febră cu dureri şi agitaţie noaptea, repulsie, limba albă cu puncte roşii. Ideea remediului este că „viaţa este mişcare”.

MEZEREUM 7CH sau 14DH: acest remediu urmează bine în următoarele două zile, evitând pruritul şi suprainfecţiile. Este un remediu util pentru reperul nostru în spaţiu când acesta a fost destabilizat de o schimbare geografică. Am pierdut „reperul” – „tată fericit” (joc de cuvinte in limba franceză -repere-pere)!

MERCURIUS SOLUBILIS 7CH sau 14DH înlocuieşte primele două remedii în cazul unei importante atingeri a mucoaselor. Este un remediu de precocitate, copil inteligent şi violonist. Aftele bucale domină tabloul.

COMPLICAŢIILE

Cutanate: sunt rare sub tratament homeopatic. Se poate face o prelevare a puroiului pentru analiza bacteriologică şi pentru antibiogramă. În caz de STAPHILOCOC se iau doze de STAPHYLOCOCCINUM 15CH până la 30CH (30DH până la 60DH). În caz de STREPTOCOC se ia STREPTOCOCCIUNUM 15CH până la 30CH. Pentru tratamentul local se pot prescrie produse antiseptice.

Cerebelită: RHUS TOXICODENDRON 15CH până la 30CH poate ameliora rapid tabloul.

Pneumopatii: ANTIMONIUM CRUDUM 7CH sau 14DH va fi indicat pentru tuse (pneumonie variceloasă).

URMĂRILE VARICELEI

Varicela lasă de cele mai multe ori o oboseală cu frilozitate, depresie imunitară de-a lungul mai multor luni ceea ce favorizează infecţiile urinare cu COLIBACILI. Se va da CARBO VEGETALIS 30CH 1 DOZĂ urmată la câteva zile de o doză de SEPIA 15CH.

Concluzii

Maladie begnină la copiii trataţi de homeopatie, varicela este uneori gravă la copiii trataţi pe termen lung cu corticoide sau cu alte imunosupresoare. Există un vaccin, dar nici măcar el nu este lipsit de toate riscurile în cazul copiilor foarte fragili şi nu se ştie cât timp protejează. Homeopatia mi se pare soluţia cea mai eficace şi cea mai economică pentru această maladie infantilă. În cazul unei ZONA ZOSTER ulterioare se va putea utiliza aceleaşi remedii, în mod particular MEZEREUM care este foarte eficace în durerile post zosteriene. Vom putea adăuga remediul GERMANIUM METALLICUM (istorie de războaie în antecedentele de familie).

Traducere din limba franceză; sursa: http://www.homeopathe.org/pdf/th_varicelle.pdf