Homeopatie si homeoterapie

Medicamentul homeopatic

Intrucat diversele tendinte terapeutice inglobate in notiunea de homeoterapie au ca unic punct comun administrarea de medicamente preparate prin tehnica homeopata – diluari succesive si dinamizare – este foarte important sa definim corect si sa intelegem ce este un medicament homeopatic: ce contine,mecanisme de actiune, domeniu de eficienta, efecte secundare si eventuale contraindicatii, inactivare, antidotare si nu numai. Pentru ca un medicament sa poata fi numit medicament homeopatic este determinant modul de fabricatie si nu principiile de prescriere. Fabricarea acestor medicamente respecta criteriile farmaco-galenice definite de farmacopeele legale si de directivele oficiale in vigoare ale Uniunii Europene. Daca in farmacopraxia alopata vorbim despre concentratii si cantitati, in cea homeopata vorbim despre dilutii si dinamizari; raporturile standard cele mai utilizate in farmacopei sunt:

  • 1:10 – dilutii decimale: D, DH, X

  • 1:100 – dilutii centezimale: CH

  • 1:50000 – dilutii Q sau L

Compusii activi care constituie punctul de plecare al dilutiilor homeopatice pot proveni din cele patru regnuri-animal, vegetal,mineral si de sinteza, sub forma fizica de tincturi mama sau triturate.Conditiile pe care trebuie sa le satisfaca diferitele categorii de materie prima se gasesc in farmacopeile homeopate; tinctura mama se poate prepara din planta intreaga sau din anumite parti ale plantei, din planta proaspata sau din planta uscata; se fac referiri si la perioada de recoltare a plantelor. Substantele anorganice si organice- minerale, saruri,acizi,substante de sinteza, se supun dinamizarii dupa ce au fost dizolvate intr-o solutie alcoolica sau amestecate cu lactoza pudra. Remediile de origine animala se prepara pornind de la insecte,par de animale, secretii etc., respectand anumite reguli de igiena. Aceleasi reguli de igiena se aplica si sarcodelor in fabricarea carora se utilizeaza organe, tesuturi, produsi biologici animalieri in timp ce pentru preparea nosodelor folosim produse patogene de origine umana sau animala. Farmacopeea impune sterilizarea primelor dilutii in conditii de control a streritatii.

Comercializarea medicamentelor homeopatice trebuie sa tina cont de 3 categorii de criterii privind calitatea, inocuitatea si eficacitatea.

In ceea ce priveste eficacitatea medicamentul homeopatic nu se preteaza decat in anumite conditii studiului dublu orb (randomizat), iar punerea in evidenta a unor efecte prin studii pe organe si animale de laborator este conditionata de folosirea unor scale limitate de dilutii(exemplu pana la 200 D sau 7CH).